Mentale gezondheid ten gevolge van corona
Onze psycholoog Boy Smits over mentale gezondheid mbt coronabesmetting.
Gebeurtenissen met een grote maatschappelijke impact hebben, zoals de recente Covid-19 pandemie ook weer laat zien, vaak een invloed op individuele mensen en hun psychologisch welzijn. Dat geldt voor de mensen die de ziekte zelf hebben doorgemaakt, hun naasten die het van kortbij hebben meegemaakt en zelfs voor de algemene populatie, bijvoorbeeld door de maatregelen die van overheidswege zijn ingesteld. Voor al deze groepen zullen de gevolgen heel verschillend en individueel bepaald zijn.
Wat kunt u zelf doen om mentaal gezond te blijven?
Praat met uw omgeving zoveel mogelijk over wat u bezighoudt. Houdt uw normale ritme en dagstructuur aan en maak zo nodig een schema van de dingen die u wil gaan doen. Let op uw grenzen van belastbaarheid en pauzeer regelmatig tussendoor. Neem een time-out en probeer regelmatig 15 minuten te nemen voor rust en ontspanning. Zorg voor voldoende afleiding. Probeer vooral ook voldoende te bewegen, ook al wordt u door de beperkingen daarin gehinderd. Vermijdt onnodige conflicten en ga op een vriendelijke en zorgzame manier met uzelf en uw medemens om. Probeer vertrouwen te houden in uzelf, optimistisch te blijven en te lachen waar dat kan en mag. Nieuwsvoorziening is prima, maar teveel (negatief of bedreigend) nieuws is niet goed voor ons.
Wanneer u op individuele basis toch blijft zitten met nare gevoelens die niet weggaan, aanhoudende vervelende gedachten en piekeren, angsten, verlies van levenslust of u herkent dat u zich anders bent gaan gedragen, kan het raadzaam zijn om uw huisarts om advies te vragen. In een vroeg stadium helpt soms een enkel gesprek of een kort traject om de klachten te verhelpen. Bovendien geeft dat de gelegenheid om te kunnen beoordelen of er in uw situatie aanvullende hulpverlening noodzakelijk is.